mandag 4. juni 2012

Fra en mamma

Jeg leste en artikkel på  bloggen MadDam om kontantstøtten og hvor negativ den er for kvinner, samfunnet osv.., og kunne ikke dy meg for å svare. Jeg mener det burde være unødvendig å forsvare at man ønsker å oppdra sine egne barn selv. 
Er ikke det selvsagt? Det er visst ikke det lenger.
Her er artikkelen jeg kommenterer: http://maddam.no/2012/06/kontantstotta-den-virkelige-velferdsfella/
Under følger min kommentar. Jeg skriver den  til Sunniva, som er forfatteren av innlegget jeg kommenterer. Men den kan egentlig være til hvem som helst som deler hennes meninger og synspunkter.


"Kjære Sunniva. 
Har du barn? Vet du hvor mye arbeid det er å ha barn og å "administrere" et hjem? 
Jeg tror ikke kontantstøtten ene og alene er den største drivkraften til de som velger å være hjemme litt lengre. Økonomisk lønner det seg helt klart å heller jobbe. 
Kan du ikke se litt bort fra kroner og øre, og tenke litt på at det også har en verdi for samfunnet at de små enhetene -familiene- har det bra og fungerer godt? Er vi kun til for å jobbe for penger? Er yrkeskarriere det viktigste i livet? Jeg mener at familien er det viktigste, og så jobber man for å forsørge familien. Jeg skal jobbe litt på "ordentlig" snart, men da er det ikke for å få råd til flatskjerm i hvert rom, om du skjønner. 


Jeg jobber hjemme hver dag, men det er liksom ikke "godkjent" siden jeg ikke får lønn. De som jobber i barnehagen gjør den "samme" jobben, men får betalt. Da er det helt greit å ta seg av barn. Men vet du. De har ikke født barna, de har ikke trøstet dem om nettene, de skal ikke følge barna for resten av livet, og kan aldri erstatte en mors eller fars kjærlighet. Hvordan kan en institusjon erstatte det? Jeg mener ikke å kritisere de som jobber i barnehager, de gjør sikkert stort sett sitt beste. Men jeg er kritisk til systemet her i Norge og at det er blitt helt gjengs å plassere 1-åringer i barnehage, ofte fulltid. 


Har du barn? Jeg forstår ikke hvorfor kvinner skal motarbeide kvinner? Spesielt ikke feminister, som helst skal kjempe for kvinner og kvinners rettigheter. La meg være kvinne slik jeg ønsker å være kvinne. La meg leve i tråd med mine innerste ønsker. Hva er den utilstiktede effekten med kontantstøtten? At mor får mer tid med barna? Er det så ille? 


Vet du hvor mye man kan utvikle seg på å ha barn og oppdra dem selv? Vet du hvor godt det er å ha tid sammen? Og lurt. Jeg tror familier som har fokus på nettopp familien, har større sjanse for å holde sammen. Er ikke det litt positivt for samfunnet? 


Hjertet mitt sukker. Jeg syns det er rart at kvinner ikke forstår dette. Men,men... Vi er forskjellige. Jeg forstår at noen har stor glede av å være ute i "yrkeslivet", og mange gjør også en viktig jobb der. Jeg skal ikke dømme. 
Jeg skulle bare så inderlig ønske at yrkeskvinnene kunne gi rom til mammakvinnene også."


Hilsen Ida, mamma til to små.

9 kommentarer:

 1. Helt enig.

  bestefar

  SvarSlett
 2. Jeg leste også den blogposten i dag, men har ikke hatt tid til å komentere. Bra at du gjorde det.

  SvarSlett
 3. Jeg skjønner ikke at det er relevant om Sunniva har barn, heller ikke om hun i tilfelle har født dem selv. Tror du ikke man kan ha velbegrunnede og gjennomtenkte meninger og holdninger uten å selv ha født barn?

  Selvsagt kan du leve i tråd med dine egne verdier så lenge du kan forsørge deg selv (eller lar deg bli forsørget), det er vel ingen som sier noe annet? Hva hver enkelt person gjør betyr sjelden noe for resten av oss, men dersom det blir en trend at mødre er mottakere av kontantstøtten og at kommunen heller betaler kontantstøtte enn å bygge ut barnehageplasser, så betyr det mye for samfunnsutviklingen. Og det er i bunn og grunn det det handler om: Hva slags samfunn vil vi ha og hvilke virkemidler vil vi ta i bruk for å oppnå det.

  Hva mener du er forskjellen på en yrkeskvinne og en "mammakvinne"? For meg høres det ut som en kunstig og merkelig motsetning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Så innlegget ditt her og tittet innom bloggen din. Mange spennende temaer du tar opp!

   Ble litt nysgjerrig på hva du mener om dette emne? I det du skriver er det mye åpne spørsmål og "tankevekkende" setninger.

   Cecilie

   Slett
  2. Hei Lammelaaret.
   Jeg er enig at jeg kan "arresteres" for noe, f.eks dette med yrkeskvinner/mammakvinner. Enig i at det ikke trenger aa vaere noen motsetning mellom disse. Det er mange, inkl. venninner, som er fantastiske moedre, og samtidig jobber/studerer fordi de vil eller maa. De er selvsagt ikke daarligere moedre eller mindre glad i barna sine. Saa det jeg mente kom kanskje ikke helt riktig frem. JEg skrev ut i fra meg selv og kjente meg frustrert fordi det kan virke som at de som taler hoyt for at kvinner skal og boer jobbe fulltid, ikke samtidig ser viktigheten av morsrollen. Det kan virke som at den undergraves. Jeg opplever at mitt oenske om aa vaere mest tilstede for barna mine, og ikke mest paa en annen jobb, ikke er greit. Det er vel egentlig det jeg mente.

   Naar det gjelder det aa ha foedt sine egne barn, maa jeg igjen si at jeg skrev ut fra meg selv, saa det gikk nok litt fort i svingene og ble ikke helt "korrekt". Man kan ha adoptert, ha fosterbarn, tantebarn osv... Det jeg synes er vanskelig aa forstaa er at man skal faa tilbringe de foerste maanedene med en baby, bli knyttet sammen og bli glad i den lille, for saa aa levere han/hun fra seg ved 10-12 mnd alder til noen "fremmede". Og, ja, mange MAA uten at de vil, men man maa jo ogsaa forsoerge familien. Men jeg syns det kan virke som at faa tar dette med i debatten i det hele tatt. Dette er foelelser som liksom er uviktige, ikke skal taes hensyn til. Er jeg den eneste som kjenner at hjertet stagger i mot¿ Jeg vet at jeg ikke er helt alene om aa foele det.

   Det er ikke alle som mener det er greit at jeg er hjemme utover foedselspermisjonen, det er noen som sier det, ja. I alle fall jeg som en del av "hjemmemamma-gjengen." Sunniva mener flere kvinner boer i arbeid: Martine Aurdal mener det samme. Damer som Trude Mostue blir jo kraftig nedstemt naar hun er med i debatter om temaet, hvor hun fronter tid med barna.

   Ja, hva slags samfunn vil vi ha? Er vi til for velferdssystemet, eller er velferdssystemet til for oss? KOntantstoetten faar man til barnet fyller 2. En barnehageplass subsidieres med det tredobbelte, og da frem til barnet fyller 6 aar.

   I seg selv er jeg selvfoelgelig enig i at kvinner burde faa lik loenn som menn for samme arbeid osv. Det jeg er redd for er at morsrollen mister sin viktighet og undergraves mer og mer. JEg syns det er synd at man maa forsvare at man oensker aa oppdra barna sine SELV.

   Uansett. Hver enkelt maa leve livene sine slik at man ikke angrer naar man er ved livets slutt. Man faar heller ikke til aa gjoere alt perfekt. Selv er jeg ikke ferdig utdannet, noe som jeg gjerne skulle vaert foer jeg fikk barn. Det er jo det lureste om man skulle bli enslig av en eller annen grunn. JEg vil kanskje ikke faa toppensjon. Andre har utannelsen i boks, men sliter med aa finne "den rette", eller faa barn. Jeg er saa utrolig takknemlig for at jeg har en familie og har barn, og jeg vet jeg ville angret hvis jeg ikke hadde vaert med barna naar jeg hadde mulighet. Derfor er jeg glad for at jeg har muligheten akkurat naa. Jeg skal betale masse skatt i mange aar siden.

   Slett
  3. Cecilie

   Som du kanskje har sett på bloggen min har jeg mange meninger om hva som er barnets beste. Hvis du stiller meg konkrete spørsmål på bloggen min kan jeg skrive et innlegg om det når jeg har anledning til det. Om ikke mange dager skal jeg skrive et innlegg der jeg ber om forslag til temaer jeg kan ta opp, legg gjerne igjen en kommentar der.

   Ida

   Jeg kunne kommentert og utdypet mye til det du skriver her, men jeg lar være siden det ville druknet kommentarfeltet ditt fullstendig. Jeg vil nøye meg med å oppfordre deg til å splitte opp dette svaret og skrive mer utfyllende om det i nye bloggposter. Jeg synes det er spennende å få innblikk i andres logikk og verden.

   Jeg kan også legge til lenker til en bloggpost jeg har skrevet om temaet, som et eksempel:
   https://lammelaartanker.wordpress.com/2012/03/08/vi-har-ikke-tid-til-barn/

   Denne organisasjonen tror jeg du kan like: http://www.facebook.com/pages/Mammanettverket-Tid-for-barn/227911853890561

   Slett
 4. Heisann.. sommerfuglbildene er det min far som har malt. men med inspirasjon fra http://hagedornhagen.dk/ du finner sikkert noen trykke du liker der.

  av norske nettbutikker vet jeg at hviit seger dem.
  http://www.hviit.no/manufacturers/hagedorn-hagen

  SvarSlett
  Svar
  1. WOW! Takk for raskt svar rett på bloggen min! :) Du verden for en dyktig far du har. Og takk for linkene, da vet jeg hvor jeg kan få tak i bildene.
   Tittet innom bloggen din via bloggen til søsteren din Gry.
   God torsdag! :)

   Slett